Здравейте, Гост
Потребителско име Парола Запомни ме

Обмени инфрачервени датчици за движение
(1 Разглеждат) (1) Гост
Монтаж на сигнално-охранителна техника
  • Страница
  • 1

Тема: Обмени инфрачервени датчици за движение

Обмени инфрачервени датчици за движение Отдавна (преди години) #103

  • black_tulip
  • Офлайн
  • Administrator
  • Публикации: 110
  • Карма: 92
За да защитим жилището, офиса, вилата или търговския си обект все по често се налага да прибягваме до различни методи за охрана. Едни от разпространените начини за охрана на обекти е монтажа на датчици за движение. Датчиците, които се използват са различни по вид, но ние ще разгледаме най – разпространените от тях, а именно обемните ( инфрачервени ) датчици за движение ( PIR ) - ( Passive infrared sensor ).

PIR-DG_65.png


Този тип датчици работят, като улавят топлината, която се излъчва от човешкото тяло. При нормален режим на работа обемните датчици отчитат постоянни нива на инфрачервена енергия, но когато през лъчите премине човек, те улавят излъчваната от обекта инфрачервена топлина и реагират мигновено. Обемните инфрачервени датчици служат за засичане на движещи се в обхвата им обекти и най –често имат обхват около 10-20 метра и ъгъл на засичане 3-110 градуса. Монтажа им се извършва на височина 2,10 - 2,50 м., в ъглите на помещението, което ще охраняват, тъй като така могат да се използват пълноценно всичките им предимства.
Характерното за обемните датчици е, че всички прегради, включително и стъклените са непрозрачни за тях. Освен това обикновените обемни датчици засичат всяко движение в охраняемия периметър, което не винаги е удачно, особено ако в помещението има куче или котка.
Разбира се, има обемни датчици, които не реагират на движение на животни. Те са по - скъпи и имат възможност се настройват да не засичат обекти с тегло до 15 кг или до 25 кг, но при големи породи кучета 45-80 кг обемните датчици са неефективни.
Най - ефективни и най - чувствителни инфрачервените датчици са тогава, когато се пресичат лъчите им перпендикулярно, докато най - нечувствителни са и не засичат движение, ако обекта се движи право срещу тях. Препоръчително е при монтаж лъчите на обемните датчици да се пресичат перпендикулярно. Когато датчика е монтиран в ъгъла на помещението, хоризонталният ъгъл е по-голям от 90 градуса и правият ъгъл се препокрива - тогава цялото помещение ще бъде охранявано максимално.
Обемните инфрачервени датчици са два основни вида: аналогови и цифрови.
Аналоговите обемни датчици са по - евтиния вариант, но и по - некачествения, тъй като чувствителността им е по - ниска и дефектират по - често. При цифровите обемни датчици получените сигнали предварително се дигитализират, което значително увеличава надеждността и чувствителността им. Обемните датчици могат да бъдат за външни условия,

PIR-DG_85.png


комбинирани с микровълнов сензор ( PIR + MW),

LC-104_PIMW.png


и в най-различни големини и форми в зависимост от производителя.

PIR-SRP_Plus.png


Потребителите казали Благодаря: Plamen11
  • Страница
  • 1
Време за генериране на страницата: 0.11 секунди