Здравейте, Гост
Потребителско име Парола Запомни ме

Отопление на твърдо гориво (дърва, въглища, пелети)
(1 Разглеждат) (1) Гост
  • Страница
  • 1

Тема: Отопление на твърдо гориво (дърва, въглища, пелети)

Отопление на твърдо гориво (дърва, въглища, пелети) Отдавна (преди години) #161

  • black_tulip
  • Офлайн
  • Administrator
  • Публикации: 110
  • Карма: 92
wood.jpg


Намираме се в такъв географски пояс, че искаме или не, се налага да помислим за отопление на дома през зимния период.
Видовете отопление не са един или два и всеки си има както своите преимущества, така и своите недостатъци.
Един от най - разпространените, но и най - замърсяващите природата начин за отопление в България е отоплението на твърдо гориво.
Основните предимства на този вид отопление са, че първоначалната инвестиция е минимална в сравнение с останалите начини за отопление, експлоатационният период е доста дълъг и това е един от най - евтините начини за отопление.
Ако сте решили да се отоплявате на твърдо гориво, има няколко варианта да го направите. Имате опцията да избирате дали да се отоплявате с камина, камина с водна риза или котел за локално отопление.
Камините с водна риза се препоръчват за монтаж в жилища с малки размери. Те работят на принципа на конвекцията или казано по – простичко, една част от топлината се отдава в самото помещение, където е поставена камината, а другата част от топлината се топлоотдава на водата в инсталацията, за да отопли и останалите помещения посредством радиатори. Горивото с което се захранват камините с вода риза могат да бъде дърва, въглища, екобрикети или пелети. Недостатъкът на този вид отопление е необходимостта от доста често подаване на гориво и редовното почистване на натрупаната пепел от изгаряне на дървата или въглищата.
Котлите на твърдо гориво се препоръчват за еднофамилни къщи, където се налага отопляването на по - голяма площ.
В зависимост от своята конструкция котлите биват конвенционални и пиролизни, като първият тип е по - разпространен.
Независимо от това, че отоплението на твърдо гориво създава усещане за домашен уют и въпреки ниските цени на дървата и въглищата, този начин на отопление има и своите недостатъци като необходимостта от постоянно подаване на гориво, нуждата от доста свободно пространство за съхранение на дървата и въглищата, редовното почистване на пепелта от горивото и не на последно място опасността от възникване на пожари.
Последна промяна: Отдавна (преди години) от black_tulip.
  • Страница
  • 1
Време за генериране на страницата: 0.14 секунди