Здравейте, Гост
Потребителско име Парола Запомни ме

Как да изберем ефективна духалка за зимата?
(1 Разглеждат) (1) Гост
  • Страница
  • 1

Тема: Как да изберем ефективна духалка за зимата?

Как да изберем ефективна духалка за зимата? Отдавна (преди години) #174

  • black_tulip
  • Офлайн
  • Administrator
  • Публикации: 110
  • Карма: 92
С настъпването на зимния период се налага използването на отоплителни уреди. Може да заложите на сухи или маслени радиатори, конвектори, климатици, отопление на твърдо гориво и др.
Едно от най-разпространените решения за отопление през зимата са т.нар. „духалки“. Предимствата пред останалите отоплителни уреди са ниската цена, компактните размери и бързината на затопляне. Добре е да знаете, че има някои условия, на които ефективната духалка трябва да отговаря. На пазара се предлагат сравнително евтини и ефективни духалки (по 20-30 лв) и скъпи (по 50-60 лв). Има обаче и такива, които са крайно неефективни. Преди покупката на духалка е хубаво да съберем мнения от познати. Не е удачен вариант да се доверяваме на продавачите в големите магазини, защото за тях „лоша стока няма“. Някои от тях пък не са достатъчно запознати с артикулите, които предлагат.

Основно има 2 вида духалки:


neefektivna_duhalka_1.jpg


Духалка, при която електромоторът издърпва топлия въздух от нагревателя


efektivna_duhalka_1.jpg


Духалка, при която електромоторът обдухва нагревателя


Всмукателната сила на един вентилатор е много по-малка от нагнетателната. Когато електромоторът издърпва/изсмуква топлия въздух от нагревателя, въздухът минава през електромотора и го загрява. Дебитът на въздуха е по-малък и топлият въздух преминава през електромотора - 2 изключително големи недостатъка да се спрем на вентилаторна печка тип „духалка“ от този тип.

neefektivna_duhalka_2.jpg


neefektivna_duhalka_3.jpg


Ако изберем духалка и предварително се информираме за нагревателя и вентилатора, какъв е принципът на действие, тогава можем да извлечем максимума от КПД-то й.

При ефективните духалки студеният въздух обдухва нагревателя и вече затопленият въздух излиза от духалката.

efektivna_duhalka_2.jpg


efektivna_duhalka_3.jpg


Електоромоторът не се загрява с топлия въздух, а работи като най-обикновен вентилатор. В този случай силата на обдухване е много по-голяма. Това, съчетано с естетически издържан корпус, хубав шнур и удобни копчета за пускане, прави духалката перфектна.


Последна промяна: Отдавна (преди години) от black_tulip.
Потребителите казали Благодаря: bushmena, Plamen11
  • Страница
  • 1
Време за генериране на страницата: 0.16 секунди