Здравейте, Гост
Потребителско име Парола Запомни ме

Какво представляват клинкерните плочки и какво е тяхното приложение?
(1 Разглеждат) (1) Гост
Облицовки
  • Страница
  • 1

Тема: Какво представляват клинкерните плочки и какво е тяхното приложение?

Какво представляват клинкерните плочки и какво е тяхното приложение? Отдавна (преди години) #156

  • black_tulip
  • Офлайн
  • Administrator
  • Публикации: 110
  • Карма: 92
klinkeri.jpg


Тухлите като основен строителен материал са познати на човечеството от дълбока древност и оттогава до днес се използват за строителство на жилищни, обществени, производствени и административни сгради. Днес ние ще се опитаме да ви запознаем с друг вид тухли, които носят малко странното име „клинкер”, но които внасят красота не само в домовете ни, но и в ландшафта около нас.

klinkeri_1.jpg


Наименованието клинкер тези малко по - специални тухли или плочи получават от звука, който се получава, ако се ударят две плочи една в друга. За пръв път клинкерни тухли или плочи започват да се изработват и използват през 19 век в Холандия, където липсата на камъни за строителен материал накарала строителите да потърсят друго решение. Холандските майстори поставяли естествена глина в пещите на изпичане на тухли и благодарение на високата температура в тях се получили тънки глинени плочи с изключителна здравина. В началото клинкерът се използвал най - вече павиране на пътеки, но скоро хората осъзнали неговите изключителни качества и започнали да го използват за облицовки, на интериора и екстериора на дома и други.

klinkeri_2.jpg


klinkeri_3.jpg


Днес разбира се технологията по която се произвеждат клинкерните плочки е усъвършенствана, като процесът на изпичане на суровината в пещи с висока температура продължава до достигане на екструзия ( метод на остъкляване ).
Клинкерните плочки могат да бъдат в разнообразни форми и цветове, но по –важното е, че те притежават изключително добри характеристики като висока плътност и здравина, защита от влага, студ и топлина и други, което ги прави предпочитани и в миналото и в наши дни материали.
Днес клинкерните плочки намират широко приложение както за оформяне на интериорна на дома, така и за екстериора му. Те са прекрасно допълнение към всяка сграда, с тях могат да се облицоват басейни, фонтани, да се декорират и павират пътеки, алеи и други. Клинкерът като материал е много подходящ и при реставрация и реновиране на стари сгради, като така се съхранява автентичността на сградите.

klinkeri_4.jpg


Разнообразието от форми, размери и цветове на клинкерните плочки или панели ни дава възможност да се възползваме докрай от техните изключително добри характеристики и да ги прилагаме на местата, където според нас са най - подходящи. Използвайки клинкерни плочки можем да бъде сигурни, че домът ни ще бъде нестандартен, красив и клинкерът, които сме използвали днес за да си създадем комфорт, ще запази красивия си вид и след 150 години.

klinkeri_5.jpg


klinkeri_6.jpgПоследна промяна: Отдавна (преди години) от black_tulip.
Потребителите казали Благодаря: Plamen11
  • Страница
  • 1
Модератори: Plamen11
Време за генериране на страницата: 0.14 секунди