Здравейте, Гост
Потребителско име Парола Запомни ме

Гнайс - придайте индивидуален стил на дома си
(1 Разглеждат) (1) Гост
Облицовки
  • Страница
  • 1

Тема: Гнайс - придайте индивидуален стил на дома си

Гнайс - придайте индивидуален стил на дома си Отдавна (преди години) #166

  • black_tulip
  • Офлайн
  • Administrator
  • Публикации: 110
  • Карма: 92
gnais_naturalen.jpg


Използването на гнайс е традиционно за българското строителство, тъй като отдавна са оценени неговите уникални качества. Облицовки на къщи,

gnais_1.jpg


gnais_cheren.jpg


пътеки, чешми, църкви,

gnais_4.jpg


камини с гнайс можем да видим почти във всяка стара къща или архитектурен резерват в страната.
Днес ние продължаваме да го използваме както за интериорно, така и за екстериорно оформление на домовете и обществените си сгради.
И все пак: ”Какво е гнайс?”

gnais_3.jpg


Гнайсът е вид скала (метаморфна), която се отличава с изключително голяма здравина, издръжливост на различни температурни промени и грапава повърхност.
Този изключително красив и здрав камък намира приложение в облицовките, строителството, в оформянето на интериора и екстериора на домове, обществени сгради и паркове.
Как се поставя гнайс?
Облицовките с гнайс са изключително ефектни и голяма част от хората ги предпочитат за облицовка на външни стени на сгради, за ефектно оформление на заведения и таверни, за облицоване на отделни стени в жилището, за павиране на пътеки и т. н.

gnais_2.jpg


Поставянето на гнайс не е толкова сложно, колкото може би се струва на пръв поглед и всеки, който е малко по - сръчен в ръцете и има усет към камъка може да се справи.
Ако и вие сте решили да се пробвате като „утвърден майстор” и да налепите гнайс в дома си като за начало разбира се трябва да изберете подходящия камък. Не забравяйте, че гнайса се предлага в различни размери, дебелини, форми и цветове.
След като закупите избрания от вас гнайс ще трябва да се подсигурите с подходящите материали и инструменти за работа. Това, което ви е необходимо като материали е лепило за камък (обикновено Теракол по възможност с фибри), лак за камък (ако искате да лакирате след като налепите гнайса). Като инструменти ще са ви необходими: гумен чук , мистрия и 1 или 2 шпакли.

gnais_6.jpg


С мистрията се поставя от лепилото върху камъка, който се залепва на избраното място, а тясната шпакла се използва, за да се оформят фугите между камъните. Като цяло това е процеса на редене на гнайс (камъните се мажат с Теракол и се залепват, като задължително се почукват с гумения чук, за да прилепнат по - добре за стената).
След като се налепи камъка, ако има останало лепило, с телена четка се изчиства и сте напълно готови.
Готовата вече облицовка може да бъде оставена и така, но ако искате придадете блясък на облицовката можете да я лакирате с лак за камък.

gnais_5.jpg  • Страница
  • 1
Модератори: Plamen11
Време за генериране на страницата: 0.11 секунди