Здравейте, Гост
Потребителско име Парола Запомни ме

Дюбели за гипсокартон
(1 Разглеждат) (1) Гост
Сухо строителство
  • Страница
  • 1

Тема: Дюбели за гипсокартон

Дюбели за гипсокартон Отдавна (преди години) #106

  • black_tulip
  • Офлайн
  • Administrator
  • Публикации: 110
  • Карма: 92
Когато дойде ред за закрепване на различни предмети като етажерки, полици, шкафове, та дори и огледала или комплекти за баня веднага се сещаме за дюбели. Дюбелите, като крепежни елементи са познати от доста години, но преди да се появят съвременните дюбели, които използваме днес, доста години с понятието „дюбел” се е свързало единствено правоъгълното парченце дърво, което първо се е подостряло и после се е набивало в строителните конструкции с помощта на чук.
За наша радост днес дюбелите се поставят много по - лесно и за всяка строителна конструкция има подходящи дюбели.
Разновидностите наистина са много, но сега ще се опитаме да ви представим най - популярните дюбели за гипсокартон.
Най - разпространените и разбира се най - евтини дюбели, които могат да се открият на пазара за закрепване в гипсокартон са пластмасовите дюбели. Този вид дюбели за гипсокартон се наричат още пластмасови охлюви, така че не се стряскайте, ако в магазина ги назоват по този начин.

plastmasov_okhlyuv_gipsokarton.png


Този вид крепежни елементи са подходящи за всички видове гипсокартон. С тях могат да се монтират различни стенни мебели, корнизи, метални лайсни, огледала, осветителни тела и други.
Следващият вид дюбел се нарича метален охлюв и е подобен на пластмасовия по дизайн, но за разлика от пластмасовия позволява много по - бърз и лесен монтаж.

metalen_okhlyuv_gipsokarton.png


Металния дюбел се навива директно в листа от гипсокартон ( препоръчително е преварително да се пробие тясна дупка и дюбела да се наввие в нея), след което се навива и винтът. Металния „охлюв” притежава самонарезен връх и дълбок отвор, което позволява да се завинтва много лесно. Металните дюбели за гипсокартон са препоръчителни в случаите, когато има нужда от огнеоупорни крепежни елементи или когато тежестта на окачвания предмет е по – голяма. Металните „охлюви“ могат да понесат по-голяма товароносимост от пластмасовите.
Дюбели за гипсокартон тип „пеперуда” са следващият вид дюбели, които намират приложение за окачване или захващане на различни интериорни елементи за стени от гипсокартон.

dyubel_peperuda_gipsokarton.png


dyubel_peperuda_za_gipsokarton.png


Дюбелът тип „пеперуда” е пластмасов с винт и е предназначен за кухи стени.
Метален дюбел, популярен и под името „жаба” е предназначен за монтиране в кухини, облицовки от гипсокартон, гипсфазер, ОSB кухи тухли и други.

metalen_dyubel_zhaba_gipsokarton.png


Този тип метални дюбели могат да се открият с обикновен винт или с различни видове кукички. Монтирането на този вид дюбели става по няколко начина, като при първия начин се използват клещи, с които се хваща главата на винта и се изтегля, при което дюбела се деформира и се оформят разперени и здраво закрепени за стената пера.
При втория начин не се използват клещи, а деформацията на дюбела се извършва като се притегне винта и след това се дръпне главата навън. Металните дюбели „жаби“ може би са дюбелите които могат да понесат най-голямо натоварване на единица площ монтирани на гипсокартон. Ако предварително сте направили схема на профилите на тавана и монтирате въпросният дюбел през гипсокартона и през средста на носещия профил, товароносимост на един дюбел М6 може да достигне до 20-30 кг.

metalen_dyubel_za_gipsokarton.jpg


metalen_dyubel_gipsokarton.jpg


Покривен дюбел за таванни монтажи - този тип дюбели се използват предимно за стени от гипсокартон, окачени тавани и монтаж на осветителни тела, тъй като разпределят носещите сили на по - голяма повърхност.
Последна промяна: Отдавна (преди години) от black_tulip.
Потребителите казали Благодаря: Plamen11
  • Страница
  • 1
Модератори: Plamen11
Време за генериране на страницата: 0.10 секунди