Здравейте, Гост
Потребителско име Парола Запомни ме

Монтаж на ключове и контакти в жилището
(1 Разглеждат) (1) Гост
Монтаж на електрическа инсталация
 • Страница
 • 1

Тема: Монтаж на ключове и контакти в жилището

Монтаж на ключове и контакти в жилището Отдавна (преди години) #75

 • black_tulip
 • Офлайн
 • Administrator
 • Публикации: 110
 • Карма: 92
Присъствието на електрозахранване в домовете ни е толкова естествено, че понякога не си даваме сметка какъв би бил живота ни без ток и осветление. Не си даваме сметка, че без да имаме изградена електрическа инсталация в жилището си животът ни би бил изключително тежък. В днешно време всички домакински уреди, отоплителни уреди, бяла и черна техника с които сме свикнали работят единствено, ако ги включим в контакта и ги захраним с ток.
Контактите и ключовете за осветление са едни от много важните елементи във всяко едно жилище и поради това на тяхното правилно поставяне трябва да се обръща специално внимание.
Като цяло монтажът на електрически контакти не е много сложна задача, но към нея както и към всичко свързано с електричеството трябва да се подходи много внимателно. ( Нашият съвет е, ако не сте запознати с монтажа на контакти и ключове да се обърнете към специалисти ). Ако все пак решите сами да монтирате контактите и електрическите ключове у дома си трябва да вземете някой неща предвид, преди да пристъпите към действие.
Преди всичко нещото, което не бива в никакъв случай да забравяте е да изключите електрическото захранване и разбира се да се снабдите с подходящи инструменти за извършването на монтажа.
Контактите в жилището трябва да са монтирани в хоризонтална или вертикална права линия, за да имат добър естетически вид. Прието е да се монтират на височина от 0,3 до 1,5 м. от пода, като на височина от 0,3м се монтират контактите, чиито електрически проводници минават ниско по пода. Този тип контакти се поставят в специални конзоли, мястото на които предварително е определено още по време на прокарване на инсталацията.
Най - разпространени за монтаж в жилищата са единичните или двойните контакти, тъй като в тях могат да се включат електрически уреди с мощност до 3000 W, което е напълно достатъчно за едно домакинство. Освен за вътрешен монтаж съществуват и контакти за външна инсталация, които се продават с специална противовлажна кутия.
Колкото важни са контактите в едно жилище толкова важни са и електрическите ключове, с помощта на които включваме осветлението в дома си.
За разлика от контактите, разновидностите на електрически ключове са по - голям брой и в зависимост от това как искате да се включва и изключва осветлението ви можете да изберете модел.
Единичните ключове например се използват най-често за управление на едно осветително тяло ( без значение на броя крушки ). Ключовете тип „сериен“ представляват два ключа в едно тяло, като всеки ключ управлява различна „серия“ ( група) от крушки в едно осветително тяло, или един ключ управлява 2 групи осветителни тела поотделно.
За коридор или стълбище са подходящи девиаторните ключове, тъй като при него можете да управлявате едно или повече осветителни тела от две различни места.
И при монтажа на електрическите ключове важи правилото за монтаж на в една линия и на еднакво разстояние, така че не бива да го забравяте.
Преди да започнем със свързването на ключ или контакт проверяваме за отсъствие на напрежение с фозоуказател или мултиметър.
kliuchove-maistor-1.JPG

В момента в който се уверим, че проводниците не са под напрежение скъсяваме проводниците, ако са много дълги
kliuchove-maistor-2.JPG

и ги оголваме посредством ножче за проводници.
kliuchove-maistor-3.JPG

В този злучай, ключа е сериен. Внимаваме да не объркаме проводниците (ключа няма да заработи нормално), и ги затягаме посредством болтчета .
kliuchove-maistor-4.JPG

или пластини притискащи проводниците с натиск. След като сме свързали ключа, го монтираме към стената като за по-голямо удобство си служим с лазерен нивелир.
kliuchove-maistor-5.JPG

Предимствата на последния са : Не се цапа стената като допираме нивелира в нея, нивото на всеки един ключ и контакт е едно и ръцете ни не държат нищо освен отвертката и ключа (в противен случай по някакъв начин трябва да държим и нивелира и да гледаме като затягаме ключа дали не е накриво). След като ключа е монтиран към стената, за да е монтажа перфектен трябва ключа да е успореден/перпендикулярен на пода и да е плътно прилепнал за стената. Не трябва да има и милиметър фуга, защото след като затворим капачката има вероятност тя да не прилепне плътно до стената .
kliuchove-maistor-6.JPG

kliuchove-maistor-7.JPG

kliuchove-maistor-8.JPG

Монтираме декоративната рамка
kliuchove-maistor-9.JPG

и след това копчетата .
kliuchove-maistor-10.JPG

Ключа е готов. Когато имаме 2 или 3 ключа близко един до друг трябва всички да са в една права водоравна или отвесна линия за по-голяма естетика .
kliuchove-maistor-11.jpg

Когато на лазерния нивелир хоризонталата и вертикалата са успоредни на ключа, това е значи, че ключа е монтиран отлично .
kliuchove-maistor-12.JPG

Монтажът на контакти не се различава особено много от монтажа на ключове. И тука много трябва да се внимава с цветовете на проводниците. Проверяваме за отсъствие на напрежение, оголваме проводниците .
kontakti-maistor-1.jpg

Свързваме ги в контакта и го монтираме в конзолната кутия като наблюдаваме да е под нивелир. Когато формата е неправилна, ноже да се ръководим (в този случай) по малките дупки в краищата на контакта .
kontakti-maistor-2.JPG

След като сме сигурни, че е прилепнал плътно до стената и не е на криво поставяме капачката,
kontakti-maistor-3.JPG

пускаме напрежението и измерваме с мултиметър .
Последна промяна: Отдавна (преди години) от black_tulip.
Потребителите казали Благодаря: Plamen11

Отговор: Монтаж на ключове и контакти в жилището Отдавна (преди години) #77

 • Plamen11
 • Офлайн
 • Moderator
 • Публикации: 18
 • Карма: 6
Човек трябва да се довери на добър специалист за инсталацията на своя дом, за да не стават подобни неща.


_DSC7750.jpg
Последна промяна: Отдавна (преди години) от black_tulip.
Потребителите казали Благодаря: black_tulip, bushmena

Отговор: Монтаж на ключове и контакти в жилището Отдавна (преди години) #124

 • ghost
 • Офлайн
 • Fresh Boarder
 • Публикации: 10
 • Карма: 1
Като снимки и изпълнение е много добре, но хем се вижда всичко, хем не се вижда нищо. Може ли така да поднесете информацията, че всеки да може да мотира контакт ? Може ли всичко в детайл и стъпка по стъпка ? ;) ;) ;) Предварително благодаря. B)

Отговор: Монтаж на ключове и контакти в жилището Отдавна (преди години) #125

 • black_tulip
 • Офлайн
 • Administrator
 • Публикации: 110
 • Карма: 92
Ето едно подробно описание как се монтира контакт в баня ;)и контакт в хол


Последна промяна: Отдавна (преди години) от black_tulip.
Потребителите казали Благодаря: Plamen11

Отговор: Монтаж на ключове и контакти в жилището Отдавна (преди години) #145

 • Plamen11
 • Офлайн
 • Moderator
 • Публикации: 18
 • Карма: 6
Много са полезни тези клипове.Наистина е показано нагледно как стават нещата.И все пак не е лошо да се доверим на професионалисти или поне да следваме показаните техни съвети, за да няма подобни инфекции, както на тази снимка. ;)

Последна промяна: Отдавна (преди години) от Plamen11.
Потребителите казали Благодаря: bushmena
 • Страница
 • 1
Време за генериране на страницата: 0.14 секунди