Здравейте, Гост
Потребителско име Парола Запомни ме

Кабелни канали-видове и начин на монтаж
(1 Разглеждат) (1) Гост
Монтаж на електрическа инсталация
  • Страница
  • 1

Тема: Кабелни канали-видове и начин на монтаж

Кабелни канали-видове и начин на монтаж Отдавна (преди години) #78

Навлизането на съвременните технологии в живота и домакинствата ни доведе и до увеличаване на броя използваните кабели в жилищата, офисите, промишлените и обществените сгради. Понякога кабелите в жилищата ни са толкова много, че е наложително използването на специални системи за окабеляване, които не само да обезопасят кабелите в дома ни, но и да придадат красив и естетичен вид на цялата окабеляваща система.
Тези системи за окабеляване се наричат кабелни канали и най - общо казано служат за безопасен монтаж на проводници в обществени и жилищни сгради. На българския пазар могат да се открият разнообразни видове кабелни канали всеки характеризиращ се със специфични особености и преимущества, което позволява да се изграждат разнообразни кабелни трасета според индивидуалните нужди на клиента. Кабелните канали притежават устойчива структурна система, което позволява сигурно и безопасно закрепване на кабелите. Каналните системи позволяват гъвкавост при монтажа, което ги прави много предпочитани за монтаж в жилища, офиси и административни и обществени сгради.
Кабелните канали са изключително разнообразни, като едни от най - предпочитаните за монтаж за адаптируемите кабелни системи.Този вид кабелни канали притежават доста по - голям капацитет от останалите видове и са много добро решение в жилища и помещения, където има по няколко вериги. Адаптируемите кабелни канали се монтират най - често върху стената или като перваз и гарантират пълно обезопасяване на проводниците в жилището. Този тип кабелни канали са лесни за инсталация, притежават много добър естетичен вид и могат да се закупят с редица допълнителни аксесоари.
DLP кабелните канали притежават предимството при необходимост да могат да бъдат разделяни посредством лайсна, като по този начин се обособяват различен брой секции.
Двузоновите кабелни канали разполагат с две отделни секции ( зони ), който гарантират надеждността и сигурното обезопасяване на проводниците.
Мини кабелните канали са много добро решение за по - опростено окабеляване.
При монтаж на кабелни канали е необходимо да вземем под внимание някой основни неща:
1) Желателно е кабелните канали да се монтират в ъглите между стените колкото може по плътно до ъгъла.
montaj-na-kabelni-kanali-1.JPG

Ако цвета на капака на кабелния канал ( който най - често е бял ) и стените са светли, може и да не се боядисва кабелния канал.
montaj-na-kabelni-kanali-2.JPG

Дори и да е максимално в ъгъла, пак остава лека фуга, която след като се напълни с акрилен силикон изчезва напълно.
montaj-na-kabelni-kanali-3.JPG

2) При монтажа на кабелните канали трябва да се съобразим какви и колко проводника ще минават през тях.
montaj-na-kabelni-kanali-4.JPG

Ако в самото начало тръгват повече проводници, а после намаляват, уместно е с какъвто размер на кабелните канали сме започнали, с такъв да завършим целия монтаж.
montaj-na-kabelni-kanali-5.JPG

3) Преминаването под 90 градуса се прави по два начина. Единият вариант е двата кабелни канала да се отрежат на 45 градуса (тук е работил някой виртуоз и всичко е под всякаква критика),
montaj-na-kabelni-kanali-6.JPG

а вторият - да се долепят един до друг.
montaj-na-kabelni-kanali-7.JPG

Много често макар и малки, но остават малки фуги. За да може да бъде монтажа перфектен, запълваме отново с акрилен силикон,
montaj-na-kabelni-kanali-8.JPG

избърсваме излишния и всичко е готово.
montaj-na-kabelni-kanali-9.JPG

4) Желателно е да монтажа на каналите да бъде извършен с дюбели и винтове. Често сме срещали да се лепят с разни лепила по стените и таваните. Дори и най - хубавите лепила действително лепят много силно, но те залепват канала към боята. А боята като няма хубава спойка с шпакловката? Ето какво може да се получи като се лепи кабелен канал. Десният край се е отлепил от стената.
montaj-na-kabelni-kanali-10.JPG

Акрилният силикон може да се боядисва и е най - евтиния на пазара. Служи за запъване на фуги и пукнатини например като тази,
montaj-na-kabelni-kanali-11.JPG

но дори и той не е в състояние да се справи с аматьорско изпълнение като това.
montaj-na-kabelni-kanali-12.JPG

и това
montaj-na-kabelni-kanali-13.JPG

А ако качеството не стои на първо място и искате вместо пари да получите в най - добрия случай изгонване от обекта непременно монтирайте кабелните канали по долуописания начин.
montaj-na-kabelni-kanali-14.jpg


montaj-na-kabelni-kanali-15.jpg


montaj-na-kabelni-kanali-16.jpg

След като го направите всеки, който го гледа ще ахне и ще възклицава ееееех, майсторе, майсторе ...
Последна промяна: Отдавна (преди години) от Майстор БГ.
Потребителите казали Благодаря: Plamen11

Отговор: Кабелни канали-видове и начин на монтаж Отдавна (преди години) #192

  • ghost
  • Офлайн
  • Fresh Boarder
  • Публикации: 10
  • Карма: 1
Последното изпълнение е наистина "майсторско" :) :) :)
Последна промяна: Отдавна (преди години) от ghost.
  • Страница
  • 1
Време за генериране на страницата: 0.15 секунди