Здравейте, Гост
Потребителско име Парола Запомни ме
Монтаж на сигнално-охранителна техника
 • Страница
 • 1

Тема: PIR датчик за движение JQ-35

PIR датчик за движение JQ-35 Отдавна (преди години) #206

 • Saint
:( Неприятен проблем с поведението на този ПИР датчик!
Датчикът е свързан към алармена система с лампа и сирена през часовник настроен от 23 часа вечер до 6 часа сутрин. Работи безотказно при нормално и постоянно електрозахранване. Проблемът идва при изключване на захранването /спиране на тока/ и следващо пускане в рамките на този времеви диапазон. Тогава лампата и сирената се включват за времето за което е настроен датчикът без да е засякал движение по обясними причини - всички спят, крадците и те. Изпява си песента и от там нататък всичко е наред до следващото спиране на тока... Напълно аналогично е поведението и на датчик тип LX39.
Въпроси:
1. Възможна ли е манипулация и дали е допустимо намесата в схемата на датчика за отстраняване на проблема?
2. Има ли /съществуват ли/ датчици при които този проблем липсва т.е. да се "самовключват" само при подаване на напрежение към тях?
3. Има ли подходящи устройства /реле, ключ и т.н./, което да включа в схемата така, че при прекъсване на напрежението и последващо подаване в този времеви диапазон, ПИР датчикът да остава изключен до шест часа сутринта до намесата на часовника или ръчно възстановяване на захранването?
Възможно е да има и други варианти. Моля да ги споделите! Благодаря! Поздрави.

Отговор: PIR датчик за движение JQ-35 Отдавна (преди години) #207

 • Shadow
 • Офлайн
 • Fresh Boarder
 • Публикации: 14
 • Карма: 1
Ами малко трудна работа е това което искате. Датчиците от този тип съм ги монтирал, и наистина при прекъсване на захранващото напрежение макар и за малко при подаването му датчика сработва за време или което е настроено, или за около 10-20 сек и после си работи нормално. Ако може да обясните точно за какво го използвате и каква е идеята му и ще ви предложа начин за отстраняване на проблема.
Вариант 1: Единият вариант е цялата система да се захрани от един UPS. Предимството е, че такива проблеми няма да има почти никога ( зависи от мощността на UPS-а ) но нещо което си заслужава е около 100-тина лева.
Вариант 2: Този вариант е малко по-професионален от първият. Ако вместо този датчик се монтира охранителен датчик, който е свързан към СОТ и от нея отделен проводник да командва сирената и прожектора посредством PGM-ите на централата ще стане доста по интелигентно. Не знам обаче каква е централата, и дали може да се изтеглят 2 проводника от евентуалният датчик за външни условия и прожектора до централата. PGM-а е слаботоков но с едно реле с диод на бобината и програмиран като хората PGM става всичко. B)
Недостатъка на този метод е, че датчиците за външни условия са от 70-80 лв нагоре и ще трябва да се окабели допълнително.
Има и други варианти, но пишете какво точно искате да стане и ще се измисли нещо. ;)

Отговор: PIR датчик за движение JQ-35 Отдавна (преди години) #208

 • Saint
Благодаря Ви за вниманието!

Както съм обяснил в запитването датчикът е част от малка, действащо стъписващо на активиралите я. Монтирал съм я в гараж за автомобил със стандартни елементи закупени от магазините. Състои се от въпросния ПИР датчик - 12 до 15 лева, моторна сирена 110-120 дцб. около 40 в. 15 до 20 лева, цветна /червена/ мигаща лампа -60 w - 8 лева, две релета на 220в. с общо предназначение за 7 до 8 лева, бутон - 2 лева, проводник няколко метра и ...желание да се чуе и види ефекта. Това е. Както казах и по-горе след съответната настройка на ПИР датчика според условията, действа безпроблемно. Крадецът по някакъв начин отваря вратата на гаража, прави крачка и го посреща вой на сирена и тревожно мигаща червена светлина. Тия 100-120 дцб. осигуряват събуждането дори и на някои съседи. Сега се сещам, че мога да изкарам на терасата и две достатъчно мощни тон колони включени към системата като им осигуря запис например като "Крадец, крадец, краде-е-е-е-ц, хването го-о-о!" или нещо подобно.
Сега на въпроса относно ПРОБЛЕМА. Решението дойде след като монтирах второ реле като "САМОБЛОКИРАЩО СЕ" чрез подходящо свързване. Ето я и схемичката: picbg.net/u/337/1146/727575.jpg
Чрез бутона релето се "самоблокира". Системата е готова за реакция. Спира тока, релето изключва. Идва тока - релето не се възстановява, защото няма кой да натисне бутона. И така до сутринта. Е, вероятността в рамките на това време някой крадец да се напъха, вече е малка, почти нулева.
Та така. Както се казва "за всичко си има решение".
Още веднъж благодаря за отделеното време по моя проблем.
Поздрави!

Отговор: PIR датчик за движение JQ-35 Отдавна (преди години) #209

 • Shadow
 • Офлайн
 • Fresh Boarder
 • Публикации: 14
 • Карма: 1
Да, става и така. Има едни алармени системи със дистанционно ( не са много скъпи), но с такава и един датчик за охрана ( възможно най-обикновен PIR ) може да се закупи всичко ново за около ** лв. ( ** сумата е двуцифрена ;) ). Имате сигурността на алармена система, силата на сирената, удобството на дистанционното, и ниската цена. Няма да назоваваме марката за да не правим реклама, но на пазара има такива решения. Дори и да бъде преустановено токозахранването, тя пак ще работи. А като няма някакъв предавател (трансмитер, GSM - модул, GPRS - модул, или друго известително у-во), с един датчик и един акумулатор от 4-5 A/h ще работи поне 3-4 дена :) .
Последна промяна: Отдавна (преди години) от Shadow.
 • Страница
 • 1
Време за генериране на страницата: 0.13 секунди