Здравейте, Гост
Потребителско име Парола Запомни ме

Видове пожароизвестителни датчици
(1 Разглеждат) (1) Гост
Пожароизвестяване
  • Страница
  • 1

Тема: Видове пожароизвестителни датчици

Видове пожароизвестителни датчици Отдавна (преди години) #112

  • black_tulip
  • Офлайн
  • Administrator
  • Публикации: 110
  • Карма: 92
Пожаро - известителните централи ( ПИЦ ) са не само препоръчителни, но и задължителни особено в големи обществени и административни сгради, училища, концертни и театрални зали и други. Понякога единствено наличието на системи за пожароизвестяване може да ни предпази и да спаси вещите и живота ни.
Едни от най - важните елементи на всяка пожаро - известителна централа са датчиците. Тяхната основна задача е да откриват дима или топлината и да известяват за тяхното наличие като подават сигнал към пожароизвестителната централа.
Съществуват няколко основни вида пожароизвестителни датчици :

Димно-оптични датчици

smoke_detector.jpg


Този вид димни датчици се наричат още оптични или фотоелектрически. В тяхната конструкция има вградени различни източници на светлина ( инфрачевен светодиод, фотоклетки или фотодетектор) като фотодатчика се монтира задължително под определен ъгъл спрямо светодиода. Когато в помещението има наличие на пушек, димните частици разсейват светлинния лъч и светлината попада върху датчика, като по този начин го задействат. Основното предимство на този вид димни датчици е, че могат да откриват „студени пожари” или казано иначе, могат да откриват пожар в момента в който той още не се е разгорял, но вече има наличие на дим. Недостатъкът на оптично - димните датчици е, че са доста чувствителни към запрашаване и не се препоръчват за монтаж в замърсени помещения или в помещения, където има наличие на пара.
Пламъчни датчици

Този тип димни дететктори реагират на ултравиолетово или инфрачервено излъчване в следствие появата на пламъци. Пламъчните детектори са предпочитани за защита на открити площи и за места, където се съхраняват материали, които не отделят дим при горене като пропан бутан, природен газ и други.

Топлинни датчици

Този вид димни пожароизвестители се делят на два типа - абсолютни датчици и диференциални датчици. Абсолютните димни датчици измерват абсолютната температура и са проектирани да се задействат при достигане на определена температура, която най - често е 60 или 80 градуса. Характерното за диференциалните детектори е, че те се задействат ако температурата в помещението се покачва по - бързо от нормалното. Недостатъкът на диференциалните датчици е, че те не реагират адекватно при наличие на бавно разгарящ се пожар.
Последна промяна: Отдавна (преди години) от black_tulip.
Потребителите казали Благодаря: Plamen11
  • Страница
  • 1
Време за генериране на страницата: 0.17 секунди