Здравейте, Гост
Потребителско име Парола Запомни ме

Запълване на фуги и пукнатини - основни етапи
(1 Разглеждат) (1) Гост
 • Страница
 • 1

Тема: Запълване на фуги и пукнатини - основни етапи

Запълване на фуги и пукнатини - основни етапи Отдавна (преди години) #138

 • black_tulip
 • Офлайн
 • Administrator
 • Публикации: 110
 • Карма: 92
Който и да попитате ще ви каже, че поне веднъж му се е налагало да се справи с ненадейно появили се пукнатини или фуги в жилището си. Пукнатините и фугите се появяват по много и различни причини като слягане на новопостроеното жилище, недобре изграден покрив, земетресения и други. В появата на пукнатини и фуги по стените или таваните няма нищо кой знае колко страшно и опасно, стига да вземете бързо съответните мерки, за да ги запълните. В противен случай те ще продължат да се уголемяват и могат след време да ви създадат наистина големи проблеми..
Какво можете да предприемете, ако и във вашето жилище сте забелязали леко прокрадващи се от тавани пукнатини?
Ако имате такива проблеми вие имате два варианта за действие:
 • Да повикате майстор, който ще извърши ремонта и ще запълни фугите и пукнатините без на вас да ви се налага да се занимавате с това;
 • Да се опитате да се справите сами.

Ако изберете първия вариант, тогава можете да прочетете тази статия само за да се запознаете с основните етапи през които преминава запълването на пукнатините и фугите, но ако сте се спрели на втория вариант е добре да дочетете статията докрай, за да можете по - лесно и безпроблемно да се справите с досадните пукнатини.
И така, какво ще ви е необходимо, за да запълните фугите и пукнатините в дома си?
Като цяло инструментите, които ще са ви необходими са : перфоратор, електрическа бъркалка, широка четка, шпакла и чиста кофа.
Необходимите ви материали за попълване на пукнатините са : грунд, мрежа и суха шпакловъчна смес за запълване на фуги.
След като сте си подготвили подходящите инструменти и материали за работа можете да започнете като следвате етапите, които ще ви представим сега.
Преди да започнете работа огледайте добре пукнатината или фугата, която ще запълвате

puknatini_1.jpg


napukano_2.jpg


napukano_3.jpg


napukano_4.jpg


и с помощта на перфоратора разкрийте мястото на пукнатината до тухла.

kurtene.jpg


Виждаме че на снимката строителят е използвал последната новост във зидането на стени – зидане на тухли без да се „връзват“ ( разминават на всеки един ред).

izkurteno.jpg


Да тука може да се каже, че тухлата не е носещ елемент но причината за пукнатините в блок на 4 години е точно тази – че тухлите не са разминати. Когато си закупувате ново жилище е хубаво да искате снимки от строителя на някой основно неща ( като например това) и внимавайите с „менте строителите“.
След като разкъртите достатъчно място, идва ред да нанесете грунд. Добре е да използвате дълбокопроникващ грунд който е водоотблъскващ, не съдържа органични разтворители, има малка разходна норма, нанася се изключително лесно и най – важното - прави изключително добро сцепление между стари и нови основи.

grund_1.png


Грунда се нанася без разреждане,

grund_2.jpg


само с помощта на четка.

grundirane.jpg


След като нанесете контактния грунд изчаквате да изсъхне напълно ( в зависимост от времето 1-2 часа) и може да започнете запълването на пукнатините и фугите.

grundirano.jpg


В чиста кофа изсипете от суха шпакловъчна смес ( сатенгипс, теракол-циментова шпакловка, гипсово лепило, гипсова шпакловка, Sheetrock ….. все хубави и качествени шпакловки) . Всяка една от тях става за напълване на фугите но един от лидерите е Фугенфюлер (FUGENFULLER).

fugenfuller.jpg


Добавете указаното от производителя количество вода

razburkvane_fugenfuller_1.jpg


и разбъркайте с електрическа бъркалка.

razburkvane_fugenfuller_2.jpg


Щом получите еднородна смес сте готови да нанесете фугопълнителя на стената. Запълването става с помощта на неръждаема маламашка, като сте стремите да нанасяте от сместа равномерно като заглаждате.

izmazvane_1.jpg


Препоръчително е при запълването на пукнатините или фугите да поставите мрежа,

mreja.jpg


която ще осигури по - голяма здравина и няма да допусне да се появи пукнатина на същото място след време. Последния етап от запълването на фугите и пукнатините е да загладите, шпакловате 2 или 3 ръце ( колкото е необходимо)

zamazano_1.jpg


и след като изсъхне напълно да боядисате стената.

boiadisano_latex.jpgПоследна промяна: Отдавна (преди години) от black_tulip.
Потребителите казали Благодаря: bushmena, Plamen11
 • Страница
 • 1
Време за генериране на страницата: 0.14 секунди