Здравейте, Гост
Потребителско име Парола Запомни ме

Тръби с алуминиева вложка ( PEX-AL-PEX )
(1 Разглеждат) (1) Гост
В и К
  • Страница
  • 1

Тема: Тръби с алуминиева вложка ( PEX-AL-PEX )

Тръби с алуминиева вложка ( PEX-AL-PEX ) Отдавна (преди години) #126

  • black_tulip
  • Офлайн
  • Administrator
  • Публикации: 110
  • Карма: 92
Ако до преди двадесетина години тръбите, с които се изграждаха водопреносните и отоплителните системи у нас бяха единствено изработени от метал, днес за наше щастие можем да прибегнем до различни видове тръби, които притежават различни технически характеристики и които най - вече имат дълъг експлоатационен живот, не корозират и са безопасни за здравето ни. В зависимост от това за какво ще използваме тръбите, можем да се насочим към полиетиленови, полипропиленови, медни, чугинени, стомананени, полиетиленови тръби с алуминиева вложка или други, като всеки един вид има своите предимства, но и своите недостатъци.
Днес ще се опитаме да ви запознаем с предимствата, устройството и приложението на тръбите с алуминиева вложка.

trubi_aluminieva_vlozhka_PEX_AL_PEX.jpg


Този вид тръби се използва предимно в изграждане на отоплителни системи ( водно отопление ),

trubi_aluminieva_vlozhka_10.jpg


trubi_aluminieva_vlozhka_9.jpg


но намират приложение и при изграждане на водоснабдителни системи.
Тръбите с алуминиева вложка ( PEX-AL-PEX ) се състоят от три основни слоя, като вътрешния и външния са от омрежен полиетилен, а средния е от алуминий, който не допуска навлизането на кислород.
Този вид тръби комбинират в себе си преимуществата и на метала и на полимерните материали, което им дава редица предимства през останалите видове тръби.
Тръбите с алуминиева вложка притежават изключително добри топлофизични характеристики като: максимална работна температура 95 градуса, работно налягане до 10 атмосфери, изключително висока степен на хигиеничност, добра пропускателна способност, ниска топлопроводимост и т. н.
Полагането на този вид тръби е изключително лесно и с тях може да се справи дори и непрофесионалист. За разлика от полипропиленовите и СТАБИ търбите, където се изискват специални нагряващи уреди, острилки и други, при тръбите с алуминиева вложка не се изисква нищо друго освен ножици за рязане на тръби и пружина за огъване на тръбите ( пружините могат да бъдат външни или вътрешни ).
Като недостатъци на този вид тръби могат да се споменат по - високата цена на фитингите и ограничението в диаметъра ( от 16 до 40 мм. )
Препоръчително е, когато тръбите с алуминиева вложка се използват за изграждане на парно да бъдат сложени в гофрирана тръба, която да намали въздействието на температурните разширения.
Тези тръби са предпочитани и при монтаж на бойлер,

Boiler_trubi_aluminieva_vlozhka.png


trubi_aluminieva_vlozhka_3.jpg


trubi_aluminieva_vlozhka_4.jpg


trubi_aluminieva_vlozhka_7.jpg


защото са много по - надеждни от меките връзки

boiler_meki_vruzki.jpg


и можем да бъдем спокойни, че няма да се повредят и да причинят неприятни моменти ( нещо, което често се случва, ако бойлера е с меки връзки ).

boiler_meki_vruzki_2.jpgПоследна промяна: Отдавна (преди години) от black_tulip.
Потребителите казали Благодаря: Plamen11
  • Страница
  • 1
Модератори: Plamen11
Време за генериране на страницата: 0.11 секунди