Здравейте, Гост
Потребителско име Парола Запомни ме

Каменна вата - характеристики и употреба
(1 Разглеждат) (1) Гост
Саниране
  • Страница
  • 1

Тема: Каменна вата - характеристики и употреба

Каменна вата - характеристики и употреба Отдавна (преди години) #71

Щом заговорим за топлоизолация на дома, първите изолационни материали за които се сещаме са фибран и стиропор, тъй като те са и най - популярни сред българските потребители. В това няма абсолютно нищо лошо, тъй като и двата материала притежават добри изолационни характеристики, но не бива да забравяме един друг изолационен материал, който притежава същите характеристики плюс още нещо.
rock_wool-1.jpg

За разлика от други видове изолационни материали, каменната вата е единственият материал за изолация, който притежава топлоизолационни, звукоизолиращи, водоустойчиви и не на последно място по важност поражоизолиращи характеристики.
rock_wool-5.jpg

Каменната вата се използва изключително успешно за топлоизолация на всички видове строителни конструкции, а и се предлага на не много високи цени.
Този изолационен материал се произвежда по специална технология, с помощта на която се разтопяват вулканични скали и други примеси на висока температура ( около 1600 градуса ). От получената обща маса се изтегля нишка с дебелина от 6 - 10 μm., която се третира с различни минерална масла, които подобряват качествата и.
Предлага се основно на плочи с различна дебелина или навита на ролки,
rock_wool-2.jpg

като плочите могат бъдат твърди или полутвърди, с различна плътност и дебелина. Минералната вата на руло, която е и без допълнително покритие се препоръчва за изолация на места, където няма голям натиск като подпокривни конструкции, подова изолация ( поставя се под подовото покритие ) и други.
Каменна вата с плътност 30-50 кг/куб.м. намира най-често вътрешно приложение - над окачен растерен таван, таван от гипсокартон, преградна стена или предстенна обшивка,
kamenna-vata1.jpg

а по-високите плътности 120-180 кг/куб.м. се препоръчват се за полагане на фасадни конструкции, стени тип „сандвич” или за директен монтаж. Каменната вата е един от най – ефективните изолационни материали, тъй като притежава изключително добри характеристики.По отношение на топлоизолационните си качества тя е ненадмината, тъй като коефициентът и на топлопроводимост е 0,029 - 0,040 W/m.K. Каменната вата не гние, устойчива е на химикали и наличие на микроорганизми и нещо, което е от много голямо значение - може да бъде рециклирана.
Изключително устойчива на атмосферни влияния, изолационната вата може да устои на температури от - 60 градуса до цели + 400 градуса, което я прави много подходяща за предпазване на жилищата от пожар.
Този много добър изолационен материал притежава и отлични шумоизолиращи качества, което го прави доста добро решение особено в големите панелни блокове и междуетажните пространства.
Каменната вата намира различни приложения като може да се използва не само за изолация на жилища, но и за изолация на тръби, бойлери и други. Изолацията с каменна вата гарантира не само добра изолация на жилището, но и спестяване на разходи за електроенергия, което само по себе си е едно много важно качество.
Последна промяна: Отдавна (преди години) от Майстор БГ.
Потребителите казали Благодаря: Plamen11
  • Страница
  • 1
Модератори: Plamen11
Време за генериране на страницата: 0.13 секунди