Здравейте, Гост
Потребителско име Парола Запомни ме

Монтаж на топлоизолационни плоскости от EPS
(1 Разглеждат) (1) Гост
Саниране
  • Страница
  • 1

Тема: Монтаж на топлоизолационни плоскости от EPS

Монтаж на топлоизолационни плоскости от EPS Отдавна (преди години) #87

Монтажът на топлоизолационни плоскости от полистирен преминава през няколко основни етапа, които включват: залепване на топлоизолационните плоскости, дюбелиране и полагане на стъклофибърна мрежа.
При залепването на топлоизолационни плоскости има някой характерни особености, които трябва да се спазват. Като за начало е необходимо да се знае, че полагането на топлоизолацията започва отдолу на горе. Лепилният разтвор се нанася по периферията на плочите на ивици, тъй като това гарантира залепването на плоскостите здраво и по цялата им периферия и не дава възможност да се разместват. Другият много важен момент при монтажа на топлоизолацията е подреждането на плоскостите около прозорците и вратите. На тези места плочите трябва да бъдат подреждани така, че да не се образува фуга по ръбовете на прозорците. Това може да бъде постигнато като плочите, които се лепят около прозорците са цели, с изрязани части, където се намират ъглите на прозорците.
Това, което не бива да се пренебрегва при монтажа на топлоизолационните плоскости обаче е правилото за задължително разминаване на листовете. Ако листовете не се разминат се получава снадка на листовете по цялата фасада и след време пропукването на мазилката е неизбежно, дори и да има стъклофибърна мрежа. След като се залепят няколко листа, се опъва тънко въженце, за да са всички листове в една равнина.

konec1.jpg


konec2.jpg


Вторият основен етап при монтажа на EPS плоскости е дюбелирането .
Важното при този етап е процеса да се извърши след пълното изсъхване на лепилото между стената и изолацията ( а не както е често срещано явление при алпийския способ – лепене, нивелиране с крак и дюбелиране. Абсолютно забранено. Почти винаги качеството е под всякаква критика.) При дюбелирането е желателно на 1 кв.м. да се поставят по 6 дюбела, като дюбелите се поставят в краищата на листовете и в средата. Поставянето на дюбелите се извършва чрез пробиване и поставяне с помощта на чук.

diubelirane_1.jpg


diubelirane-EPS-2.jpg


diubelirane-EPS-3.jpg


Много е важно да се спазва технологичната последователност и процеса на съхнене.
Третият етап при монтажа на топлоизолацията е полагането на стъклофибърната мрежа..
Преди вграждането на стъклофибърна мрежа листовете от топлоизолационния материал се шпакловат ( една ръка). Веднага след шпакловането на определения участък се поставя мрежата и се шпаклова отново. Задължително е стълкофибърната мрежа да остане между 2 слоя лепило. След като изсъхне лепилото се обръщат прозорци и врати и чак след пълното изсъхване на лепилото се прави втора ръка цялостна шпакловка. Задължително е шпакловъчната маса да е с фибри.
Последна промяна: Отдавна (преди години) от Майстор БГ.
Потребителите казали Благодаря: Plamen11
  • Страница
  • 1
Модератори: Plamen11
Време за генериране на страницата: 0.12 секунди